0
Ostoskorisi on tyhjä

Eläimen käsittely

- ohjeita kuolleen eläimen käsittelyyn

Mikäli aiot täytättää eläimen, on syytä pitää mielessä muutama seikka. Eläimen oikeanlainen käsittely vaikuttaa todella paljon työn lopputulokseen, sillä mitä tuoreempi ja siistimpi eläin on tuotaessa eläinkonservaattorille, sitä siistimpi on lopputuloskin. Jos epäröit nylkemisessä tai muissa esikäsittelyä koskevissa asioissa, ota yhteys suoraan minuun ja kysy neuvoa. Myös lainsäädäntö on otettava huomioon ja kannattaakin lukaista seuraava artikkelini lupa-asioista.


Linnut ja muut pienet eläimet

Jos mahdollista, lintua tai pientä nisäkästä ei kannata käsitellä itse. Jos eläintä ei saada toimitettua nopeasti viileään paikkaan, ne voidaan kuitenkin suolistaa varovasti tekemällä rintalastan suuntainen aukko mahaan.  Linnun kohdalla on syytä varoa likaamasta alaperän ja pyrstön höyheniä. Verta vuotavat kohdat voidaan tukkia talouspaperilla, esimerkiksi suuhun kannattaakin laittaa jo valmiiksi paperia likaantumisen estämiseksi. Lintua ei pidä roikottaa kaulasta, siivistä tai pyrstöstä – pidä kiinni linnun jaloista. Olennaista on eläimen nopea pakastus siististi. Pienet linnut saattavat pilaantua jo muutamassa tunnissa! Saalis kääritään tiiviisti muovipussiin (ilman paperia) ja linnun kohdalla sulat siistissä järjestyksessä, siivet supussa ja pyrstö suorassa. Näin pakattuna eläin säilyy pakkasessa pitkiäkin aikoja.


Hirvieläimet ja villisika

Jos pää aiotaan täyttää tai ottaa sarvet talteen, tämä täytyy huomioida jo ammuttaessa lopetuslaukausta. Se tulisi tehdä niskaan eikä päähän. Nyljettäessä taas täytyy huomioida ennen kaikkea se, että nahkaa jätetään päähän riittävästi sekä tehdä oikeanlaiset katkaisulinjat.


Nahan irrotus aloitetaan selän puolelta ja nahka on katkaistava lapojen takaa! Etujalkojen nahkaa nyljetään mukaan siten, että nahka viilletään auki jalan takapuolelta ja pyöräytetään poikki. Myös etujalkojen välissä oleva rintanahka säilytetään. On suositeltavaa, että kaikki päät nyljetään tuppeen niin pitkälle kuin mahdollista. Nylkemistä voi helpottaa tekemällä noin 20 cm viilto niskaan korvien taakse. Villisialla viiltoa ei tarvita. Tärkeää on olla avaamatta kaulaa rinnan puolelta. Niska katkaistaan vasta hieman päätä ennen. Pään ja turvan alue kannattaa jättää eläinkonservaattorin nyljettäväksi. Nylkemisen jälkeen pää on syytä pakastaa heti ja toimittaa eläinkonservaattorille mahdollisimman pian.


Kalat

Kala kannattaa toimittaa täyttäjälle tuoreena. Kalaa on käsiteltävä varoen, ettei suomuja irtoa. Missään tapauksessa kalaa ei kannata lopettaa kolkkaamalla, vaan kalan tainnuttaminen tulee tehdä niin, ettei pää vaurioidu. Paras lopetustapa on katkaista verisuonet ja selkäranka kiduskannen alta puukolla. Kalastusreissulle kannattaa ottaa mukaan kamera, jos epäilet saavasi saaliiksi jotain täyttämisen arvoista. Kalan värit haalistuvat nopeasti kalastuksen jälkeen, ja parhaiten värit saadaan ikuistettua ottamalla kalasta valokuva välittömästi kalastuksen jälkeen. Hyvästä kuvasta täyttäjä näkee alkuperäiset värit. Jos kalasta halutaan vain pelkkä pää täytettäväksi, on syytä varata riittävästi nahkaa mukaan. Päätä ei saa katkaista heti kidusten takaa. Ainakin toisen puolen kalasta tulee säilyä täysin ehjänä, jotta täyttäminen on mahdollista. Toimita kala eläintentäyttäjälle välittömästi tai pakasta huolella muovipussissa evät kropan myötäisesti. Pyrstö kannattaa tukea pahvilla, sillä pakastunut pyrstö murtuu helposti. Vaikka Studiolla ei kaloja täytetäkään, osaan ohjeistaa sinut taitavan täyttäjän tykö, eli kysy vain rohkeasti vinkkejä hyvistä kalantäyttäjistä!


Täytettäväksi tarkoitetun eläimen lähettäminen Studiolle

Jos olet aikeissa lähettää eläimen postitse tai linja-autolla, ota ensin yhteys minuun ja sovi lähetysajankohdasta. Paketti ei saa joutua seisomaan postissa, sillä sen sisältö on hyvin herkästi pilaantuvaa. Lähettäminen kannattaa lähtökohtaisesti tehdä aina alkuviikosta, jotta vältytään viikonlopun yli menevät postilähetykset ja lähetyksesi pilaantuminen. Eläin lähetetään pakastettuna ja muovipussiin käärittynä. Muovipussin päälle kääritään vielä runsaasti sanomalehteä eristeeksi, tämä hidastaa eläimen sulamista ja imee kosteutta. Tämän jälkeen eläin pakataan normaalisti postipakettiin. Mukaan pakettiin tulee liittää lappu/kirje, josta ilmenee selvästi lähettäjän nimi, osoite ja toiveet eläimen täyttämisestä.


Täytettyjen eläinten hoito

Parhaiten täytetyt eläimet säilyvät tiiviissä lasikaapissa auringolta suojattuna, mutta asianmukaisella hoidolla ne säilyvät myös asuinhuoneistossa vuosikymmeniä. Tuhohyönteiset eivät nykyisillä menetelmillä ole enää niin suuri uhka, kun nahat parkitaan ja käsitellään ihmiselle vaarattomalla eulaanilla. Eulan vaikuttaa karvoihin ja höyheniin, tehden ne tuhohyönteisille kelpaamattomiksi.


Täytettyä eläintä ei kannata asettaa alttiiksi suoralle auringon valolle, sillä se haalistaa työn värit ajan kuluessa olemattomin. Huoneen täytyy myös olla kuiva, sillä liian kosteissa olosuhteissa säilytettäessä homesieni pilaa työn. Pölyt kannattaa puhdistaa työstä muutaman kerran vuodessa pölyhuiskulla. Lintujen puhdistaminen tapahtuu höyhenten suuntaisesti ja varovasti. Levitettyjä siipiä ja pyrstöä kannattaa tukea vastapuolelta kevyesti pyyhittäessä. Jos höyhenet ovat päässeet sekaantumaan, niitä voi varovasti järjestellä pinseteillä. Sormilla koskettelua kannattaa välttää, sillä joka kosketuksella sormista irtoaa työhön rasvaa, joka ajan myötä voi pilata työn. Nisäkkäitä voi puhdistaa varovasti pehmeällä harjalla tai kevyesti imuroimalla. Jos täytetty eläin on päässyt pahoin likaantumaan, on puhdistus syytä teettää ammattitaitoisella eläinkonservaattorilla.


Jos saat haltuusi vanhan täytetyn eläimen, ja epäilet siinä tuhohyönteisten esiintymistä, laita eläin alustoineen muovisäkkiin. Suihkuta säkkiin hyönteismyrkkyä (älä kuitenkaan suoraan eläintä kohden) ja sulje vuorokaudeksi. Käsittelyn jälkeen voit kopistella kuolleet hyönteiset pois eläimestä.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä, vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin!
Huomioithan, että otan vastaan asiakkaita vain sovitusti.