Studio Naturalia – Netta Lempiäinen

Olen ikäni liikkunut luonnossa, ensin vanhempieni mukana ja sittemmin itsenäisesti. Olen aina ollut hyvin kiinnostunut luonnosta. Nuorena piirtelin erilaisia eläinvihkosia joihin oli kuvan yhteyteen liitetty asiaankuuluvasti myös tietoa eläimen elinympäristöstä ja elintavoista. Tein myös erilaisia luontopäiväkirjoja ja löysinpä taannoin myös kivienkeräilyajoiltani säilyneen kivivihkon, johon oli lueteltu erilaisia kivilajeja kuvineen. Aarteiden keräily luonnosta oli mielipuuhaani, ja se on sitä edelleen. Olen aina ollut marjastaja ja sienestäjä, kivien keräilijä, kauniiden oksien keräilijä, luiden keräilijä. Nyt saan tehdä sitä ihan tarkoituksella!

Biologian maisteriopintoni Helsingin yliopistolla ovat edelleen vahvistaneet rakkauttani luontoon. Yliopistoaikoinani jatkoin myös lintuharrastusta, johon isäni minut jo pienenä opetti. Olenkin saanut osani kaikenlaisista linturalleista ja bongaamisista, sekä lintutornissa staijailuista. Opintojeni aikana minulle vahvistui tunne, että Luonnontieteellinen museo olisi se paikka, johon minun tulisi opistojeni jälkeen päätyä. Valmistuttuani yliopistolta vuonna 2010 tuli tietooni, että museolla on avautumassa oppisopimuskoulutuspaikka konservointiosastolla. Sehän oli kaltaiselleni luontointoilijalle, lintuharrastajalle ja aarteiden keräilijälle kuin lottopotti! Monen hakijan joukosta valikoiduin yhdeksi kolmesta oppilaasta, ja näin alkoi urani konservaattorioppilaana.

Museolla konservointia opiskellessa takaraivossa alkoi kuitenkin piillä ajatus yritystoiminnasta. Valmistuttuani konservaattoriksi kolmen vuoden oppisopimuskoulutuksen jälkeen menin hetkeksi opiskelemaan liiketaloutta, mutta opinnot katkesivat siirryttyäni takaisin museolle, ja tällä kertaa määräaikaisesti konservaattoriksi. Perustin aika pikaisesti päivätyöni oheen toiminimen, jonka turvin tein iltaisin asiakastöitä. Haaveeni kasvoivat salaa, ja sopimukseni päätyttyä museolla päätin toteuttaa visioni yrittäjyydestä. Vuoden 2016 kesällä sai alkunsa Studio Naturalia Oy.

Arvoni

Minulle on aina ollut kovin tärkeää, että asiat tehdään kunnolla ja sääntöjä noudattaen. Omaa yritystä pyörittäessäni saan määrätä arvoni itse, ja yksi niistä on ehdottomasti työn vastuullisuus. Vastuullisuus minulle tarkoittaa sitä, että maksan veroni ja käsittelen vain kuolleena löytyneitä tai laillisesti ja vastuullisesti metsästettyjä eläimiä tai eläimiä, jotka kantavat mukanaan laillisen pyynnin saantitodistusta tai hallussapitolupaa. Vaikka lupakäytännöt ovatkin kiristyneet, on minulle silti hyvin tärkeää, että asiat on hoidettu laillisesti. Koruissani käytän vain ylijäänyttä materiaalia, ja otankin talteen luut käsittelemiltäni eläimiltä, eikä yhtään henkeä ole menetetty korujeni takia. Perhosmateriaali on minulle lahjoitettua tavaraa. Lisäksi vastuullisuus tarkoittaa sitä, että käsittelen eläimiä suurella kunnioituksella. Lisäksi teen työni huolella ja kestäväksi.

Visioni

Toiveissani on, että saisin tehdä tätä työtä tulevaisuudessakin. Arvostan luontoa ja eläimiä ja tahdon jakaa tämän asiakkaideni kanssa. Suomalaiset ovat metsien kansaa, ja koen osaltani tärkeäksi vahvistaa tätä yhteyttä. Uskon vahvasti, että olen löytänyt oikean paikkani tehdessäni näitä töitä.